Cobouw

Donderdag 8 juni 2006

Glasvezelnetwerken aan banden gelegd

Suzanne van den Eynden
Thomas van Belzen
 
Den Haag - Binnen de bouw wordt nog terughoudend gereageerd op het VVD-voorstel dat gemeenten verbiedt netwerken voor supersnel internet aan te leggen. Het voorstel, dat dinsdag steun kreeg van het CDA, wil het aanleggen van glasvezelnetwerken overlaten aan de marktpartijen.

“In dit stadium van het voorstel kunnen wij echter nog niet reageren”, zegt een woordvoerder van Volker Wessels Telecom. Ook de Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer, onderdeel van Bouwend Nederland, vindt het te vroeg voor een reactie. “We gaan ons eerst intern over het voorstel buigen”, zegt algemeen secretaris Jelle de Boer.

De reden voor het wetsvoorstel is de vrees van beide partijen voor oneerlijke concurrentie met particuliere ondernemingen. Vorig jaar bepaalde de Europese Commissie nog dat de gemeente mee mag betalen aan de aanleg van glasvezelnetwerk, mits zij onder dezelfde voorwaarden opereert als een commercieel bedrijf.

Pieter Visser, directeur van Bandwidth Partner, vindt het voorstel van de VVD ‘te rigoureus’. Zijn bedrijf is een van de weinige projectontwikkelaars op het gebied van breedbrandnetwerken dat gespecialiseerd is in glasvezelnetwerken. “Binnen bepaalde grenzen voorkom je die oneerlijke concurrentie. Bovendien; als je de aanleg van glasvezelnetwerken alleen aan marktpartijen overlaat, komt er niets van terecht.” Gemeenten zijn volgens hem eerder bereid om te investeren om zo hun economische positie te versterken. Volgens Visser vrezen vooral KPN en de kabelmaatschappijen voor overheidsinvesteringen omdat ze hun netwerken in waarde zien dalen. Visser vindt het merkwaardig dat in het wetsvoorstel een clausule is opgenomen die inhoudt dat gemeenten die al bezig zijn met de aanleg van glasvezelnetwerken daarmee mogen doorgaan. “Je zou kunnen denken dat veel partijen op korte termijn dan toch nog iets gaan regelen door bijvoorbeeld snel een eigen netwerkexploitatiebedrijf op te richten.”

In Nederland zijn de gemeenten die een glasvezelnetwerk hebben op twee handen te tellen. “Eindhoven, Deventer, Almere, Enschede, Nuenen, Amersfoort, Soest en er zijn er nog een paar in ontwikkeling.” Alleen in Almere lag het initiatief hiervoor duidelijk bij de gemeente. Appingedam en Amsterdam willen graag een eigen netwerk. Appingedam wacht al bijna twee jaar op een uitspraak van de Europese Commissie. De gemeente Amsterdam, die deze zomer wil beginnen met de aanleg van een glasvezelnetwerk, vindt dat de Tweede Kamer zich niet met de aanleg moet bemoeien. Vrijdag dient een kort geding van kabelmaatschappij UPC tegen de gemeente over het glasvezelnet. UPC meent dat de investeringen van de gemeente onrechtmatig zijn en in strijd met de Europese regels. UPC eist dat Amsterdam staakt met alle werkzaamheden van de aanleg en exploitatie van het glasvezelnetwerk.
 
HOME